Keuze Netwerk kabels (UTP, FTP)

Om computers met een netwerk te verbinden of netwerk apparaten te verbinden worden kabels gebruikt die we UTP noemen. Dit staat voor Unshielded Twisted Pair. In deze kabels zitten 8 aders die telkens per 2 om elkaar gedraaid zijn. Er zijn ook kabels met extra afscherming. FTP, Foiled Twisted Pair. Hierbij zit er een folie om de 8 aders. S-FTP, dit is extra zware afscherming. De folie zit hierbij om een aderpaar. De hele kabel is nog voorzien van een gebreide mantel. Aan het uiteinde van een kabel komt een stekker die we RJ45 noemen. Als de kabel met afgeschermd is moet ook een afgeschermde connector worden gebruikt. De afscherming werkt alleen als de contacten waar de stekker in gaat ook afgeschermd zijn.

Er zijn 2 type kabels; Patch kabels. Dit zijn flexibele kabels die gebruikt worden om bv de computer op een router aan te sluiten. Daarnaast is er ook kabel voor in de muur. Hierbij wordt meestal een niet zo flexibele kabel gebruikt met een kern uit 1 stuk. De Patch kabel bestaat uit dunne vezels. Bij installatie in de muur worden de kabels ook vaak in een soort contact blokje gedrukt met een speciale tang, dit kan alleen als de kern solide is. Dit wordt solid en stranded genoemd.

De dikte van de kabels wordt gemeten in AWG (American Wire Gauge). Hierbij is hoe lager het getal hoe dikker de kabel. Deze kabels kunnen van koper zijn (full copper) of aluminium bekleed met koper (CCA, Copper Clad Aluminium). In normale installaties kunnen deze kabels tot 100 meter lang zijn.

UTP CAT5e

Voor thuis gebruik de standaard. Wordt meegeleverd met routers en in de winkel de standaard als u naar een netwerkkabel vraagt. Bekijk hier ons aanbod Gembird Patch Kabels. Geschikt voor 10/100/1000 MBit (en dus ook GigaBit)

FTP CAT5e

De afschermde uitvoering van UTP CAT5e, met name zinvol in de industrie waar veel elektromagnetische storing is. Wordt meestal niet in de winkel verkocht. Heel soms op rol voor de installatie in de muur.

 

FTP CAT6

Deze kabels voldoen aan een hogere standaard en kunnen zelfs tot 10 GBit LAN aan. Deze afgeschermde kabel raden wij aan voor netwerken die aan hogere eisen qua betrouwbaarheid moeten voldoen. Perfecte kabels voor gebruik in de muur zodat ze toekomst zeker zijn. Ook aan te raden voor het aansluiten van GigaBit switches in patchkasten. Vanwege de hogere eisen bieden we hier alleen de afgeschermde variant. Bekijk hier het aanbod van onze patch kabels.

S/FTP CAT6A

Dit is op dit moment de top in kabels. Dit zijn kabels die met name geschikt zijn om in een datacentrum hele snelle 1 of 10 GBit apparaten met elkaar te verbinden. Zeer zwaar afgeschermd. Ook is de mantel gemaakt van speciaal materiaal wat bij brand bijna geen rook afgeeft. Bij deze kabel zijn de aders van koper, alle andere patch kabels zijn CCA. Deze kabels vind u hier.

Naast de patch kabels hebben we ook kabel op rol, meestal van 100 en 305 meter. Zie hier.