Aandachtspunten keuze NAS

Een NAS is heel handig om grote hoeveelheden data mee op te slaan die via het netwerk beschikbaar zijn. Er zijn echter wel een paar punten om rekening mee te houden.

-De goedkopere modellen ondersteunen alleen het EXT4 bestandsformaat. Dit is minder robuust en zeker bij grote volumes is er meer kans op corruptie. Luxere modellen ondersteunen het veel modernere ZFS. Hier is echter wel wat processor kracht voor nodig, vandaar dat dit niet op de instap modellen zit.

-Instap modellen zijn langzaam. Voor alles dan de meest simpele bestandsdeling zijn ze vaak te licht. Modellen die ZFS ondersteunen kunnen door hun krachtiger CPU wat meer taken aan.

-Kies voor schijven die op de compatibiliteitslijst van de NAS staat. Dit voorkomt problemen. Gewone schijven (niet geschikt voor gemaakt voor NAS) hebben een veel grotere kans op corruptie. De duurdere ZFS modellen kunnen dit gedeeltelijk opvangen, maar nooit helemaal. Ga voor zeker en kies een NAS schijf.

-NAS schijven zijn er in verschillende modellen. Er zijn (al worden ze hard vervangen) nog steeds SMR schijven te krijgen (Shingled) de techniek leggen we hier niet uit, maar deze schijven zijn na enig gebruik extreem langzaam. Op dit moment geld dat voor veel WD RED modellen (de RED Pro en Plus hebben dit probleem niet). Kies je voor consumenten schijven met deze techniek worden de problemen extra groot.

-Als de NAS regelmatig door meerdere gebruikers tegelijk wordt gebruikt kies dan wel voor 7200 rpm schijven. (bv WD RED Pro). Nog mooier (en duurder) zijn RAID SSD schijven. Sommige duurdere NAS modellen hebben de mogelijkheid om SSD schijven als snelle buffer toe te voegen.