RGB verlichting standaarden en aansturing

RGB Led verlichting is op dit moment erg populair. Er zijn hele mooie effecten te creëren door meerdere leds aan te sturen. Voor het aansturen van leds worden nu 2 systemen gebruikt die veel op elkaar lijken. Ze zijn ook geen concurrenten maar vullen elkaar aan. Daarnaast kunnen fabrikanten ook nog een systeem gebruiken wat niet centraal wordt aangestuurd. Helaas heet dit vaak allemaal RGB led

De 2 aanstuur systemen vallen bij de grote merken onder dezelfde noemer; Gigabyte RGB Fusion, Asus Aura Sync, MSI Mystic light en Asrock Polychrome. De connector bepaald welke te gebruiken is. Deze systemen zijn absoluut niet uit te wisselen. Wel komen vaak beide voor op een moederbord.

-RGB LED

Deze gebruikt 4 kabels en de spanning is 12 volt.

De fan heeft dan zijn eigen voeding en het led deel heeft zijn eigen 4 pins connector. Er bestaat ook een variant met 1 pin extra, RGBW, met een 5de pin voor witte leds.

-Eigen systemen

Dit wordt vaak gewoon RGB genoemd. Kleuren kunnen soms met een knop wisselen of ze wisselen in patronen. Ze zijn echter niet centraal in te stellen en je kunt niet meerdere onderdelen op elkaar aansluiten en de zelfde kleur laten aannemen.

-<strong>Addressable RGB LED</strong>

Dit is een digitaal systeem. Er worden 3 pins gebruikt, 5 volt, data en ground. Dit kan worden uitgevoerd als 4 pins met 1 pin dicht/weg of 3 pins. De fan heeft ook hier weer gewoon zijn eigen voeding, die dan wel weer 12 volt is.

Dit systeem wordt aangeraden voor complexere effecten en neemt de markt steeds meer over. Bij ARGB is er een controller waaraan 1 of meerdere verlichtingszaken kunnen worden gehangen. Steeds meer moederborden hebben deze controller, maar er zijn ook losse controllers zoals de Zalman Z-Sync.

Ook is het mogelijk meerdere controllers te besturen met 1 applicatie, zoals SignalRGB . Hiermee zijn ook complexe lichteffecten over meerdere controllers mogelijk.