Bescherm uw data: een backup maken en controleren

Harde schijven gaan stuk, virussen slaan toe en uw laptop is zomaar ineens foetsie. Heeft u een backup van uw belangrijke bestanden?

Is backups maken interessant voor u?

Bedenk eerst welke bestanden u op uw computer heeft staan waarvan het belangrijk is om backups te maken. Mail staat tegenwoordig steeds meer in de cloud: geen backup nodig. Foto’s op een sharing dienst: geen backup nodig. U werkt remote en bestanden staan dus op het bedrijfsnetwerk: uw backup wordt (hoop ik dan) door een ICT professional voor u gedaan. (tip: bij twijfel: bel ons!) In alle gevallen waarin data op uw computer staat die belangrijk is: backups maken! Maar ook in de cloud is niet alles veilig. Veel van deze diensten zijn gratis en ook daar kan wat fout gaan. Hieronder staat beschreven hoe..

Waarop maakt u backups?

Er zijn verschillende mogelijkheden om backups te maken. De meest gebruikte oplossing is om een externe harddisk aan te schaffen en die eens in de zoveel tijd aan uw computer te hangen. Het voordeel van een backup op een harddisk is dat het relatief goedkoop is en een eenmalige aanschaf. Mits 1x goed ingesteld en consequent bijgehouden moeten er al 2 harddisks tegelijk stuk gaan wilt u uw kostbare data kwijt raken. Berg uw backup harddisk liefst op een veilige plek op, ergens anders dan uw laptop of PC. Meer weten over het instellen van een backup op een externe harddisk: klik hier..

Een andere mogelijkheid is een Cloud dienst te gebruiken als backup. Wij bieden hiervoor zelf Epsilon Cloud Backup aan. Dit is een dienst waar een jaarlijks abonnement aan hangt. Het voordeel is echter dat u het niet meer kunt vergeten. Ook is het zo dat de backup buitenshuis (op 1 van onze servers) versleuteld is opgeslagen. Het is zeer onwaarschijnlijk dat de calamiteit die de data op uw PC of laptop verwoest dit ook zal kunnen doen in onze Cloud dienst.